KALENDÁŘ ZDRAVÍ — BŘEZEN #03
Připravit ke startu, pozor — TEĎ!
Cítíte to blížící se jaro? Jak vykukuje častěji sluníčko a zahřívá naše tváře a srdce. I když letošní zima byla trochu netradiční a těžko říct, co pro nás ještě chystá.
Během března se den prodlouží o 1 hodinu a 57 minut a to už rozhodně stojí za to!
Příroda nabírá novou sílu a energii, která směřuje ven a vzhůru (jako rostlinky, které se derou ven z půdy) a veškerá klidná zimní nahromaděná síla, kterou si naše tělo i příroda držela uvnitř, se chce dostat ven na světlo.
Je to nejdynamičtější období roku!
Do popředí se dostává element DŘEVO a ohroženým orgánem se stává ŽLUČNÍK.
Pokud žlučník pracuje správně, jsme odhodlaní a pružní — jak fyzicky, tak mentálně.
Oslabený žlučník se projevuje na emoční úrovni nerozhodností až bojácností nebo naopak častými výbuchy zlosti a hysterie, vysílání energie hněvu a agrese (mnohdy i té potlačené) — žlučníkové kameny jsou v podstatě zhmotněná, ztvrdlá agrese a zlost.
Za žlučníkovou kolikou může být strach stát si za svými potřebami a názory nebo vyhýbání se konfliktům a držením vše v sobě.
No a rozhodně taky nemá rád tučná a smažená jídla, nezatěžujte si jimi tedy trávení, zbytečně si ubíráte energii.
Smyslovým orgánem žlučníku jsou OČI — proto je chraňte před větrem i jarním sluníčkem.
Vrchol aktivity žlučníku je mezi 23:00 — 01:00 hodinou, pokud tedy v tuto dobu nemůžete usnout, může to ukazovat na jeho oslabení.
A i proto žlučníková kolika zaútočí zpravidla kolem půlnoci.
A nejslabší mezi 11:00 — 13:00 hodinou — takže smažák nebo bůček k obědu je opravdový smrťák… A teď už víte PROČ!!!
JAK TEDY DOSTAT NEBO UDRŽET ŽLUČNÍK V ROVNOVÁZE?
Naučte se zpracovávat a vyjadřovat své emoce — každá nezpracovaná emoce nám ubírá energii.
Pojmenovávejte a vnímejte situace, které popisují vaše psychosomatické jednání — „Nemůžu to strávit“, „To mi hnulo žlučí“ a zamýšlejte se nad tím, co (nebo kdo) vás k těmto pocitům vede.
V podstatě ty krátké výbuchy emocí mohou být pro náš žlučník i ozdravné, protože nehromadíme negativní energii uvnitř (když už se nám tam nějaká nahromadí! :-))
Ale obecně je dobré jako u všech ostatních orgánů — pracovat se stresem a uspěchanou dobou, nenechat je ovládnout náš život.
A čím můžete žlučník potěšit?
Pusťte se do klíčení a kvašení!
V klíčcích je tolik energie, živin a síly — protože jí tolik potřebují k tomu, aby spatřily světlo světa! Klíčit můžete fazole mungo, řeřichu, vojtěšku, cizrnu a spoustu dalšího.
Kysané zelí, červená řepa , kopřiva, polníček, máta peprná.
Bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže.
OBECNĚ VZATO — KYSELÉ A ZELENÉ MÁ ZELENOU!
No a v rámci aromaterapie — zkuste levanduli, která obecně uklidňuje a uvolňuje frustraci nebo třeba rozmarýn, který podporuje optimismus a schopnost soustředění.
Nebo i citrusy, které všechny působí proti stresu a smutku.
Mějte se krásně a zpomalte se do jara, přestože vás to může vybízet ke sprintu, ale v běhu se hůře rozvíjí všímavost k detailům!
Krásný den,
Míša
Sdílet na Facebooku
Chcete zůstat v kontaktu?
Zaujal váš článek? Můžeme zůstat v kontaktu. 🙂
Přihlášení k odběru newsletteru
Děkuji Vám za zájem. 🙂
Můžete se těšit na občasné newslettery s inspirací pro Váš Slow&Flow život. 😉
Mějte krásný den,
Míša