KALENDÁŘ ZDRAVÍ — ČERVEN #06
Blížíme se k polovině roku, přichází další ohnivý měsíc -
ČERVEN .
Jeho barva je (jak jinak) — červená. Slunce svítí čím dál víc, dny se prodlužují, plánujeme dovolené.
Naše energie s nadcházejícím se létem stoupá — právě v létě je skvělý čas na velké plány a aktivity, akorát že my to máme v naší společnosti nastavené opačně — v létě hodně odpočíváme a dovolenkujeme a v zimních časech pracujeme o sto šest..
K červnu se pojí párový orgán květnového srdce, a sice TENKÉ STŘEVO, které si říká o svou péči. Tyto orgány jsou propojené, tenké střevo chrání naše srdce a je v podstatě vstupní branou pro vstřebávání látek a tekutin do našeho organismu.
Proto je tak důležité, co za energie do sebe vpouštíme — a to nejen ty skrz jídlo, ale i ty duševní.
Stejně jako u srdce, patří k tekému střevu emoce radost, smutek a smích. Řídí naše myšlení, intuici, představivost.
A JAK SE OSLABENÉ TENKÉ STŘEVO OZÝVÁ?
Na fyzické úrovní je to od nadýmání, průjmu až po vážnější formy jako je celiakie či Crohnova choroba, atp.
Na té psychické je to popudlivost, snadná rozrušitelnost, úzkost.
Tenké střevo umí rozlišit, co je pro nás dobré a co ne a když zhodnotí, že nám něco neslouží, posílá to nemilosrdně pryč. A to i v případě emocí nebo myšlenek — jistě všichni známe průjem ze strachu, stresu, smutku, atp.
Stres obecně, přílišné kritizování a řešení situací (i nás samých) se na tenkém střevě projevuje nejvíce. Opečujte se sebepřijetím, vlídností a vděčností.
A dýchejte — posílejte svůj klidný a vědomý dech do všech koutečků v oblasti našeho břicha.
Nejaktivnější je tenké střevo mezi 13 — 15 hodinou — opět je proto důležité nezatěžovat ho příliš těžkým jídlem. Naopak jeho funkci podpořte zeleninovými a ovocnými šťávami, ječmenem nebo chlorellou.
Nezapomínejte na zdravé tuky a omega3 mastné kyseliny — co takhle před snídaní nebo večeří lžička rybího nebo lněného oleje?
A dostatek tekutin — nejlépe čerstvou vodu nebo třeba zelený čaj.
A CO SI MŮŽETE DOPŘÁVAT K SNĚDKU?
Zejména potraviny obsahující vlákninu a opět hlavně zelené — naklíčené mungo fazolky, saláty, špenát, rukolu, okurky, chřest, ředkvičky, atp.
Z ovoce sezónní bobulky — jahody, maliny, třešně.
Zkuste například fermentované výrobky — miso pastu, tempeh a v případě mas i ty méně tradiční jako je jehněčí a skopové.
Mléčné výrobky kysané, případně kozí a ovčí sýry.
A zařaďte bezlepkové obiloviny — jáhly, quinoa, pohanka, amarant, rýže.
A všechno hojně zasypávejte bylinkami — pažitkou, mátou, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou, šalvějí, oregánem.
To vše můžete doplnit vůněmi:
- na podporu trávení pomáhají “hořké vůně” — tea tree, eukalyptus, levandule, máta peprná či rozmarýn — v podstatě i bylinky zmíněné výše, které nám rostou na zahrádkách,
- na podporu psychické rovnováhy bazalka, levandule, meduňka, růže, ylang-ylang, jasmín.
NO A CO ZÁVĚREM?
Samozřejmě vlídné připomenutí, abyste se pokud možno vyHÝBALI stresu.
Zkuste vyrazit do práce o 15 minut dřív a po cestě vědomě vnímat rozkvetlé květiny, zelené stromy, modré nebe.
Když se ráno probudíte — dejte si pár minut ještě v posteli, kdy se rozhlédnete vědomě po místnosti a než vstanete se, protáhněte se — ať se tělo připraví a naladí na to, že se bude něco dít, že začíná nový den!
A mějme se rádi, přijímejme se takoví, jací jsme! V každém okamžiku JSME ta nejlepší verze nás samotných.
Namasté!
Sdílet na Facebooku
Chcete zůstat v kontaktu?
Přihlášení k odběru newsletteru
Děkuji Vám za zájem. 🙂
Můžete se těšit na občasné newslettery s inspirací pro Váš Slow&Flow život. 😉
Mějte krásný den,
Míša