KALENDÁŘ ZDRAVÍ — ČERVEN

KALENDÁŘ ZDRAVÍ — ČERVEN #06

Blížíme se k polovině roku, přichází další ohnivý měsíc -
❤️ČERVEN ❤️.
Jeho barva je (jak jinak) — červená. Slunce svítí čím dál víc, dny se prodlužují, plánujeme dovolené.
✨ Naše energie s nadcházejícím se létem stoupá — právě v létě je skvělý čas na velké plány a aktivity, akorát že my to máme v naší společnosti nastavené opačně — v létě hodně odpočíváme a dovolenkujeme a v zimních časech pracujeme o sto šest.. 🧐
K červnu se pojí párový orgán květnového srdce, a sice TENKÉ STŘEVO, které si říká o svou péči. Tyto orgány jsou propojené, tenké střevo chrání naše srdce a je v podstatě vstupní branou pro vstřebávání látek a tekutin do našeho organismu.
✅ Proto je tak důležité, co za energie do sebe vpouštíme — a to nejen ty skrz jídlo, ale i ty duševní.
🌸 Stejně jako u srdce, patří k tekému střevu emoce radost, smutek a smích. Řídí naše myšlení, intuici, představivost. 🌸
 
A JAK SE OSLABENÉ TENKÉ STŘEVO OZÝVÁ?
➡️ Na fyzické úrovní je to od nadýmání, průjmu až po vážnější formy jako je celiakie či Crohnova choroba, atp.
➡️ Na té psychické je to popudlivost, snadná rozrušitelnost, úzkost.
 
✅ Tenké střevo umí rozlišit, co je pro nás dobré a co ne a když zhodnotí, že nám něco neslouží, posílá to nemilosrdně pryč. A to i v případě emocí nebo myšlenek — jistě všichni známe průjem ze strachu, stresu, smutku, atp.
Stres obecně, přílišné kritizování a řešení situací (i nás samých) se na tenkém střevě projevuje nejvíce. Opečujte se sebepřijetím, vlídností a vděčností.
 
A dýchejte 🌬 🌬 🌬 — posílejte svůj klidný a vědomý dech do všech koutečků v oblasti našeho břicha.
 
Nejaktivnější je tenké střevo mezi 13 — 15 hodinou — opět je proto důležité nezatěžovat ho příliš těžkým jídlem. Naopak jeho funkci podpořte zeleninovými a ovocnými šťávami, ječmenem nebo chlorellou.
Nezapomínejte na zdravé tuky a omega3 mastné kyseliny — co takhle před snídaní nebo večeří lžička rybího nebo lněného oleje? 😃
A dostatek tekutin — nejlépe čerstvou vodu nebo třeba zelený čaj.
 
A CO SI MŮŽETE DOPŘÁVAT K SNĚDKU?
✅ Zejména potraviny obsahující vlákninu a opět hlavně zelené — naklíčené mungo fazolky, saláty, špenát, rukolu, okurky, chřest, ředkvičky, atp.
✅ Z ovoce sezónní bobulky — jahody, maliny, třešně.
✅ Zkuste například fermentované výrobky — miso pastu, tempeh a v případě mas i ty méně tradiční jako je jehněčí a skopové.
✅ Mléčné výrobky kysané, případně kozí a ovčí sýry.
✅ A zařaďte bezlepkové obiloviny — jáhly, quinoa, pohanka, amarant, rýže.
✅ A všechno hojně zasypávejte bylinkami — pažitkou, mátou, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou, šalvějí, oregánem.
 
🌺 To vše můžete doplnit vůněmi: 🌺
- na podporu trávení pomáhají “hořké vůně” — tea tree, eukalyptus, levandule, máta peprná či rozmarýn — v podstatě i bylinky zmíněné výše, které nám rostou na zahrádkách,
- na podporu psychické rovnováhy bazalka, levandule, meduňka, růže, ylang-ylang, jasmín.
 
✨ NO A CO ZÁVĚREM?✨
Samozřejmě vlídné připomenutí, abyste se pokud možno vyHÝBALI stresu.
Zkuste vyrazit do práce o 15 minut dřív a po cestě vědomě vnímat rozkvetlé květiny, zelené stromy, modré nebe.
Když se ráno probudíte — dejte si pár minut ještě v posteli, kdy se rozhlédnete vědomě po místnosti a než vstanete se, protáhněte se — ať se tělo připraví a naladí na to, že se bude něco dít, že začíná nový den! ❤️
 
🍀A mějme se rádi, přijímejme se takoví, jací jsme! V každém okamžiku JSME ta nejlepší verze nás samotných. 🍀
Namasté! 😉🧘‍♀️
 
Sdílet na Facebooku 

Chcete zůstat v kontaktu?

.